maandag 6 juli 2015

De laatste dagen voor vertrek

Nou, het is bijna zover. Over twee dagen vertrekken we. Maar we hebben nog een lijstje af te werken, zodat we met en gerust hart kunnen vertrekken. Het zeer lange lijstje dat Sandra nauwkeurig bijhoudt lijkt steeds langer te worden. Iedere keer als ik opgelucht een taak afgestreept schieten er minstens drie nieuwe te binnen. Ik denk dat er nooit echt een eind aan komt. Jammer dan, we zijn voorzien van alle hoofdzaken. Als achteraf blijkt dat we iets vergeten zijn zien we wel hoe we dat oplossen.

We hebben nog even snel een "inverter" aangeschaft. Met dit handige apparaatje kan de 12v elektriciteit van de boordaccu worden omgezet is 220 volt. De boord en de motoraccu worden bij stilstand bijgeladen door een 150 watt zonnepaneel. Zo hebben we in principe altijd 12v stroom en nu dus ook 220v tot ons beschikking. Hiermee kunnen we onze telefoons, laptop en camera's opladen.
Nu zijn we echt niet meer afhankelijk van een standplaats met stroomvoorzieningen. Behalve natuurlijk als we bijvoorbeeld een lekkere Nespresso willen nuttigen of de koelkast nodig hebben.
Ik las dat propaangas, de tanks en drukregelaars die wij in Nederland gebruiken vrijwel niet te krijgen zijn in Zweden en Noorwegen. Aangezien we toch een week of zeven op weg denken te zijn heb ik een 2e 12,5 liter fles aangeschaft. Bovendien hebben we ook nog een derde 7,5 liter gasfles voor de Safari chef bij ons mochten we alsnog tekort komen.
Tot slot heb ik nog een kleine elektrische koelbox aangeschaft. De koelkast is wat aan de kleine kant en koelt prima tijdens het rijden en op 220volt. Zonder stroomaansluiting werkt hij echter niet en met oog op het verbruik gebruiken we de koelkast liever niet op gas. De box biedt uitkomst en past precies tussen de voorstoelen en is naast extra koelruimte voor de nodige voedselvoorraad ook erg handig om ons onder het rijden van koude drankjes te voorzien.

Op aanraden van de enthousiaste verkoper in de duiksportwinkel waar ik pas nieuwe vinnen kocht heb ik op het laatste moment toch ook nog mijn snorkeluitrusting en de rubber kano ingepakt. Hij kwam regelmatig in Zweden en vertelde me dat je er prachtig kunt duiken in het weliswaar ijskoude water. Het duikpak moet dus ook mee.
Watertank gedesinfecteerd, doorgespoeld en afgevuld. Vanavond zullen we de camper nog even wassen, morgen e-bikes erop en het hele zaakje laten wegen om de maximale belading te controleren. Dan nog even de bandenspanning controleren en we zijn er helemaal klaar voor.


Laat het avontuur maar beginnen