zaterdag 11 juli 2015

Op naar Denemarken

De volgende ochtend , vrijdag 10 juli om 07:00 worden we wakker gemaakt door Sandra’s wekker.
We hebben heerlijk geslapen. Terwijl Sandra een rondje met Chivas gaat lopen dek ik vast de tafel voor het ontbijt en zet de eerste aflevering van de “dog Whisperer” , seizoen 1. Op.
We hebben geen schotel voor de TV op de camper maar ik heb wel een 120GB flash card gevuld  met leuke films en series meegenomen. Sandra heeft het niet zo op mijn smaak films en series maar is gek op Dr. Phil en Ceasar Milan alias “the dog whisperer”. 
Sandra weet niet dat ik alle aflevering van het eerste seizoen “dog whisperer” heb meegenomen. Het is een verrassing, ze is helemaal in haar nopjes. Het wordt  een mooie dag vandaag;-)

Na het ontbijt rijden we naar de camper service plaats om de vuilwatertank en de sani-cassette te legen en vers water te tanken. Twintig minuten later zijn we onderweg naar Denemarken. We steken de Duits, Deense grens geruisloos over naar het Deense Jutland.
Terwijl we door Denemarken rijden begint het “knackerbrod” gehalte al te stijgen.  Zo zien we steeds meer blonde mensen en vrachtwagenchauffeurs in gebreide wollen trui en op de parkeerplaatsen met blote voeten rolndlopen in Ecco sandalen. Op het glooiende landschap en de hoeveelheid groen na lijkt de omgeving vanaf de snelweg enigszins op Nederland. Veelal tweebaans wegen afgezet met lage vangrails en om de zoveel meter een oranje SOS telefoonpaal. De rijvaardigheid van de Denen lijkt in het geheel niet op de Nederlandse. Over het algemeen rijdt men exact de aangegeven snelheid. Als de aangegeven snelheid plotseling zakt van bijvoorbeeld 110 naar 80 gaan ze op de snelweg doodleuk bovenop hun rem staan? Ik vermoed dan ook dat de boetes hier gigantisch zijn en er heel veel controle direct na het aangegeven snelheidsbord plaatsvindt.  
Na enige tijd steken we via een enorme (gratis) brug waarvan de naam achterwege is gebleven over naar Funen. De oversteek van Funen naar Seeland maken we door middel van de Storenbeltbrug (48 euro tol) en als laatste steken we de Orensundbrug over van het Deense Funen naar Malmo in Zweden. De tolkosten die men voor de laatste brug in rekening brengt zijn maarliefst 104 euro! 

Na het betalen van de tol passeren we de douane post. Zweden is een EU land dus stoppen is in principe niet nodig, maar we hebben gelezen dat het verplicht is een hond bij de douane aan te melden. Omdat we niet weten wat de consequenties zijn als we Chivas niet aanmelden stoppen we toch maar even. Sandra draait haar raampje open en roept tegen de zestig plus ogende douanier “we have a dog!”. Ondertussen wijst ze naar Chivas die voor Pampus ligt op zijn kussen.
De douanier zet zijn strengste blik op en kijkt door het raam naar de hond. Hij vraagt om zijn dierenpaspoort. Natuurlijk hebben we daar aan gedacht en overhandigen het document. Nadat hij het paspoort een beetje onhandige bestudeerd heeft mogen we doorrijden.

Uiteindelijk nemen positie in op Camping Jagersbo in Höör. We hebben deze Camping o.a. uitgezocht omdat ze adverteren met wifi bereik op de staplaatsen. Bij aankomst blijkt de internetverbinding helaas niet te werken. 
Het ligt wel aan een prachtig meer met plaatsen direct aan het water. Veel reizigers nemen direct hun plaats aan het water in.  Wij zijn iets verder gaan staan om niet te veel last te hebben van de muggen die vanavond naar de kroeg gaan en ongetwijfeld gek zijn op het in Zweden schaarse met alcohol verdunde toeristenbloed.



Morgen trekken we verder naar Oland, een eiland voor de zuid-oostelijke  kust aan de Oost zee.


Proost & weltrusten

We vertrekken

We hebben tijd zat maar de eerste dagen willen de toch wat kilometers maken om in ieder geval zo snel mogelijk een eind op weg te zijn. Misschien ook om onbewust zo ver mogelijk van onze vertrouwde omgeving weg te zijn en nieuwe te ontdekken?
Vanmorgen 9 juli 2015 zijn we om 08:00 uur uit Nederland vertrokken. Tegen 17:00 uur kwamen we aan op ons overnachtingsadres  604 kilometer  verder “Wiking Camping Haithabu” in Maddeby Duitsland.



De tocht hierheen was net als de camping nogal saai maar verliep ondanks wat regenbuien, windstoten en een tweetal wegafsluitingen door werkzaamheden uitstekend. Hulde aan het Garmin Camper navigatiesysteem dat via de radiofrequentie de meest actuele verkeerssituatie oppikt en eventueel de route aanpast. We werden dan ook geheel zonder menselijke ingreep keurig om de afsluitingen heen geleid met een minimale aankomstvertraging van slechts 14 minuten. Niet te vroeg juichen maar het lijkt er vooralsnog op dat de aanschaf van dit systeem geen miskoop is geweest.

We zijn  nu nog maar 17 kilometer van de Deense (Jutland)  grens verwijderd die we volgens plan morgenochtend  passeren. Het originele idee was de veerboot van Puttgarden  naar Rodby te nemen. Om hierna via Oresundbrug de oversteek naar Zweden te maken. Nu we de Ferry informatie nog eens goed doornemen blijkt dat Chivas (onze Jack-Russel) gedurende de reis in het voertuig moet blijven. Dat is op zich geen probleem ware het niet dat Sandra en ik gedurende de reis zelf niet in het voertuig mogen blijven. Met andere woorden onze Russel zit daar minstens een uur alleen. Aangezien onze rakker zoiets nog nooit eerder heeft meegemaakt zien wij het beestje in gedachten volledig in paniek en jankend voor ons. We zullen er deze reis vroeg of laat aan moeten geloven , maar kunnen het nu nog niet over ons hart verkrijgen. Daarom besluiten we zo’n 200km om te rijden om via de Storenbeltbrug en de Oresundbrug Denemarken te doorkruisen. We hoeven dan geen veerboot te nemen om in Zweden aan te komen. Jaha, onze dierenliefde gaat letterlijk ver ;-) Zoals ik al schreef, veerboten zijn over een week of drie in Noorwegen onvermijdelijk. Daarom spreken we af Chivas in de tussentijd voorzichtig aan te leren alleen in de camper achter te blijven.