donderdag 16 juli 2015

Stockholm - Sundsvall

Op de stadscamping in Stockholm werd het woensdagavond zo druk dat iedere vierkant meter benut wordt om er een caravan, camper of tent neer te zetten. Vooral de kleinere ”backpacker” achtige tentjes worden overal tussen gezet.  Zo kregen wij ook drie nieuwe buren. Luidruchtige 'dus lastige' Noorse jongeren die alleen in bier en schreeuwen geïnteresseerd lijke te zijn. Ze hebben hun tentje echt 10cm naast onze camper opgezet. Zoals veel jongeren bleven ze luidruchtig en vervelend tot ze om een uur of twee ’s nachts ik coma vielen.
Als zoete wraak hadden wij het dakluik boven ons bed wagenwijd opengezet. Ik snurk soms namelijk zo hard dat we al eens eerder op een camping in Luxemburg de overburen in hun tent hebben weggepest. Normaal houdt ik hier natuurlijk rekening mee, maar in deze situatie kwam het mooi uit. Die Noorse boys zullen dus nog wel een tijdje wakker hebben gelegen. Bovendien vertrokken we de volgende ochtend lekker vroeg toen de meeste mensen (dus ook die jongens) nog aan het slapen waren.
Nu is een startende dieselmotor al behoorlijk luidruchtig maar als de uitlaat ook nog eens bijna de deur van je tent insteekt dan ben je toch mooi de Hannes ;-) 
Ik start de motor en geef een paar keer flink gas, laat de motor op zijn gemak warm draaien en hard lachend met piepende banden verlieten we de camping.Goedemorgen jongens enne, 'Don't fuck with the Contrucci's' was de boodschap. Halverwege richting Sundsvall trekken er een paar hele donkere wolken over. Net op het moment dat wij denken dat ze overwaaien en het droog blijft komt er een bak water naar beneden waar je u tegen zegt. Gelukkig was het van korte duur maar ondanks de prima berijdbare E4 blijft er toch behoorlijk wat water in de spoorvorming op de rechterkant van de weg staan. Om aquaplanning te voorkomen rijden we behoedzaam door. Een paar uur en een paar honderd kilometer later komen we aan op onze slaapplaats voor de donderdagnacht, Bergafjärdens camping in Njurunda nabij Sundsvall. Een prachtig gelegen camping met strand aan de Botnische golf.


Helaas is de camping helemaal vol. We kunnen nog één plekje krijgen maar dan wel tussen de caravans van de vaste Zweedse gasten. We maken daar graag en dankbaar gebruik van.    
Bij het parkeren van de camper komen veel van de vaste bewoners naar buiten. Ze kijken ons aan of ze willen zeggen "welke toerist haalt het in zijn hoofd om op onze vaste plek te komen staan". Toen ik nadat we geïnstalleerd waren ook nog een per abuis hun damestoilet had bezoedeld met de geur van een twee dagen oude bolus was de kans op verzoening nog maar heel erg klein. Om het feest compleet te maken begon het weer te regenen en dat is de rest van de dag en avond zo gebleven.  We hebben de avond dan ook maar gezellig samen n de camper doorgebracht.
'S nachts hier in Sundsvall blijft het al behoorlijk licht, zeg maar een beetje schemerig.  Naarmate we dichter bij de poolcirkel komen moet het steeds lichter gaan worden.

Morgen trekken we vanaf de kust het binnenland in. We rijden via de E14 richting Östersund waar we overnachten. Hierna rijden we een stukje de E45 op richting Hammerdal om daar linksaf de R342 richting Gäddede. Gäddede ligt tegen de Noorse /Zweedse grens aan en hier begint voor ons de zogenaamde "Wildernisroute".