zondag 2 augustus 2015

Gullesfjord - Kabelvag - Moskenes - Noorwegen


Het is zondagavond 2 augustus. De afgelopen drie dagen sinds onze Walvisexpeditie heb ik weer even samengevat. Na onze tweede overnachting in Stave op camping Stave & Hotpools zijn we donderdagochtend 30 juli naar de andere kant van de Vesterälen gereden, even voorbij Sortland op het eiland Hinnoya waar we verblijven op camping Gullesfjord. We zitten hier eigenlijk al op de grens naar de Lofoten, onze bestemming voor morgen.

Onderweg naar Gullesfjord stoppen we in het grotere Sortland om te tanken en boodschappen te doen. Ik stop bij de Statoil om te tanken en zie dat er ook een autowasplaats is. Onze camper is na drie weken en 5300 kilometer stinkend smerig. We waren in eerste instantie niet van plan ons voertuig tijdens de vakantie te wassen maar de laag insecten op het voorraam en motorkap is zo dik dat het echt niet langer kan. Na het tanken rijd ik de camper de wasplaats op om ons trouwe voertuig in ieder geval van een dikste laag stof, modder en aangekoekte insecten te bevrijden. Terwijl Sandra en Chivas achter het raam toekijken begin ik met de inworp van een 5 kronen munt, zeg maar vijftig cent. Die accepteert het apparaat niet, er moet meer in. Ik stop er mijn enige 20 kronen munt in (2,20 euro). Dat werkt, ik pak de spuitlans en begin met het inspuiten van schuim. Ik ben amper klaar met de linker deur en de motorkap, 20 kronen op! Omdat ik verder geen muntgeld heb loop ik het pompstation in om munten te wisselen. Een vriendelijk blond meisje met een hazenlip legt me in vloeiend Engels uit dat ze me in plaats van geld te wisselen ook een kaart mee kan geven die ik voor het wassen van de auto kan gebruiken. Zij zet er 200 kronen op (22 euro), als ik klaar ben met wassen is het de bedoeling dat ik de kaart terugbreng en dan betaal wat ik heb verbruikt. Ik loop terug naar de wasplaats was de auto zo goed mogelijk schoon voordat de kaart leeg is en breng de kaart terug om af te rekenen. Hele kaart leeggemaakt, 200 kronen dus en nog niet eens helemaal een schoon resultaat. Noorwegen duur, hoezo?
Na het tanken en het wassen rijden we het centrum van Sortland in om boodschappen te doen. Best even lastig om met de camper een geschikte parkeerplaats te vinden in het drukke centrum. Maar uiteindelijk hebben we een prima plek zo goed als naast een winkelcentrum. Handig omdat ik niet zo ver kan lopen, alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat wij  altijd al een hekel hebben gehad aan ver parkeren. Bij voorkeur parkeren wij onze voertuigen zo dicht mogelijk bij de ingang. Dat is een soort familie traditie, “Bino parkeren” noemen wij dat, naar mijn oom Albino die de twijfelachtige eer heeft deze familietraditie te hebben uitgevonden. Of oom Bino echt altijd voor de deur parkeert weet ik niet. Ik heb het van mijn vader overgenomen. Dus oom Bino, mocht u uw beklag willen doen, dan weet u bij deze waar u moet zijn ;-)

Nu weten de meeste mensen wel dat Zweden en Noorwegen dure landen zijn. Zeker als het om alcohol gaat. Na onze reis door Zweden kunnen wij inderdaad bevestigen dat de boodschappen en brandstof in Zweden iets duurder is en de drank nog ietsje meer. In Noorwegen gooien ze er nog een schepje bovenop, hier is het leven echt duur in vergelijking met wat wij gewend zijn te betalen. Ik heb het niet alleen over de drank. Dagelijkse boodschappen die op lokale producten zoals Walvisbiefstuk, schapenkaas, rendierenvlees en Stokvis na vrijwel hetzelfde zijn als in Nederland kosten uitzonderingen daargelaten wel 1,5 tot soms wel 2x zoveel als in Nederland. Daar staat wel tegenover dat een luxe product als Noorse gerookte zalm (waar ik gek op ben) even veel kost als bij ons, maar vanzelfsprekend verser en dus ook lekkerder is. Ook de drank is nog duurder dan in Zweden. Vooral het bier is duur en kost al snel 4 tot 5 euro een blikje! In Zweden scoorde ik tenminste nog een paar flesjes Duvel voor 2,60 per stuk. Wat wijnen betreft hebben we ontdekt dat je beter een duurdere wijn kunt kopen. Voor een fles Campo Viejo die bij AH 7,95 kost betaal je hier 14 euro. Maar voor een fles Gran Coronas reserva van Torres of een Italiaanse Masi betaal je hier ook 14 euro en dat is bijna hetzelfde als in Nederland. Dan heb je in ieder geval een mooiere wijn. Het is tenslotte vakantie.

Weer wat armer maar met voldoende proviand komen we aan op onze camping in Gullesfjord. Het begint misschien wat saai te worden om steeds maar te lezen hoe mooi de camping gelegen is, dus dat laat ik deze keer aan de lezers over. Kijk maar naar enkele van de sfeerprenten. De camping ligt in en dal rondom omgeven door bergen. Een van de vele watervallen loopt direct langs de camping en stroomt verder als riviertje. De camping exploitant heeft een vertakking van het riviertje omgeleid naar een aangelegd meer waarin gezwommen en gevaren kan worden.



Na een fijn verblijf in Gullefjord vertrekken we vrijdag 31 juli naar Kabelvag op de Lofoten. De routes blijven verbazen. De omgeving op de Lofoten lijkt groener, we zien weer bergen begroeid met varens en naaldbomen. De stranden zijn net zo wit als op de Vesterälen en het water is ook hier glashelder. Na verschillende tunnels, bruggen en slingerweggetjes door typisch Noorse vissersdorpjes komen we aan op onze camping in Kabelvag. Ondanks de mooie ligging vallen de sanitaire en campervoorzieningen op deze ACSI camping nogal tegen. Tot nu toe waren alle campings “pico bello”, maar op deze camping gaan wij echt niet douchen en ook liever niet naar het toilet. Voor het legen van ons chemisch toilet zijn ook helaas geen voorzieningen. Wat kan het ons ook schelen, het is maar voor een nacht, morgen nieuwe dag, nieuwe kansen. 

Op zaterdag rijden we door tot het uiteinde van de Lofoten, naar het plaatsje Moskenes. We belanden die middag op camping Ramberg een paar kilometer voor Moskenes. Het is de bedoeling dat we morgen de ferry nemen van Moskenes naar Bodo op het vasteland. Deze tocht duurt vier uur en is vooral een beproeving voor Chivas. Omrijden naar Bodo is echter 750km rijden dus deze tocht met de ferry is zeker de moeite waard. Vanaf Bodo zijn we van plan de kustweg te nemen tot Mo I Rana. Volgens onze Noorse buurman op camping Ramberg is dit samen met een bezoek aan de Vesterälen en Lofoten de mooiste route van zijn land. Camping Ramberg ligt direct aan zee met een groot breed wit strand voor de deur. Het is een kleine gezellige camping die ook nog eens lokaal bekend staat om haar specialiteiten restaurant. Nadat we de camper geparkeerd hebben gaan we direct de omgeving verkennen en nemen Chivas mee naar het strand. Er worden toevallig net surfdemonstraties en gratis opstap lessen gegeven er is live muziek en een groot strandvuur. Omdat er overal Noorse vlaggen buiten hangen vermoeden we dat het een Noorse feestdag is en er lokaal de nodige festiviteiten georganiseerd worden. Na een lekker ravot rondje op het strand, Sandra en Chivas dan Ik zit op een rots mee te genieten. 


Bijna tijd om eens lekker te gaan eten. Daarom boek ik een tafel voor twee in het specialiteitenrestaurant om 18:00 op een romantisch plekje met uitzicht op zee aan het raam.



Restaurants zo als wij ze kennen zijn vrij zeldzaam in Scandinavië het zijn meestal zelfbedieningsbuffetten. Sinds we op deze eilanden zijn aangekomen hoor en lees ik van alles over de lokale visspecialiteiten en ik kan niet wachten ze te gaan proeven. Ik bestel een duo van Stokvis als voorgerecht en gerilde Heilbot als hoofdgerecht. Sandra houdt het bij een sappige biefstuk. Als dessert genieten we samen van een kaasplateau van lokale schapen en geitenkazen met een glaasje zoete Sherry. Het is genieten geblazen en maar goed dat ik gereserveerd heb want ook al ligt de camping en het restaurant in de bekende “middle of nowhere” het zit stampvol.

Na een heerlijke maaltijd wandelen we nog een keer met Chivas naar het strand. Het strand is inmiddels verlaten dus Chiv heeft alle ruimte om zo hard als hij kan langs de waterlijn te rennen, achter de zeemeeuwen aan.

Inmiddels hebben we alle afleveringen van “Game of Thrones” gezien en snakken eerlijk gezegd naar seizoen 6. Helaas is die nog niet beschikbaar om te downloaden dus we kijken deel twee van de spannende Sci-fi film “Divergent” en gaan lekker slapen.