woensdag 15 juli 2015

Stockholm met de e-bike

Het is woensdagmorgen 15 juli 2015 08:00 uur. Het is prachtig weer en de fietsen staan klaar om Stockholm te gaan verkennen. Veel mensen denken dat het op een e-bike allemaal vanzelf gaat. Dat is toch niet helemaal waar. Je moet wel degelijk je spieren gebruiken om te fietsen. Maar eerlijk is eerlijk tegenwind, hellingen, het is allemaal “appeltje eitje”. Bovendien kun je als je haast hebt relatief eenvoudig de 27km per uur halen. Harder gaat niet want onze fietsen zijn op die snelheid begrenst.
“Anyway” Stockholm 'hefre we come'. Onze fietsnavigatie ingesteld om via de fietspaden naar het eiland Gamla Stan te rijden. In Gamla Stan ligt het oudste deel van de stadskern waar onder andere het Koninklijk paleis is gevestigd. Om daar te komen rijden we ook door Kungsholmen en Norrmalm, zo krijgen we een flink stuk van de stad te zien.
We rijden nog even langs de receptie om te melden dat we vandaag nog blijven en morgen weer verder trekken. De goedlachse grijs-bebaarde man achter de receptie grapt in het Engels dat we gerust mogen blijven tot de kerst en achteraf mogen betalen. Ondertussen pakt hij een Stockholm fietsroute kaart van de plank achter hem en geeft die aan ons mee terwijl hij ons een mooie dag toewenst.

We hebben gisteren ontdekt dat het park waar we waren ook een ingang heeft vlak bij onze camping. Omdat de weg door het park evenwijdig loopt met een deel van onze route naar het centrum van Stockholm nemen we de route door het park.  Zo zoemen we ‘s ochtends samen in de zon door een prachtig koel groen park in Stockholm. We halen Chivas uit zijn fietsmand en laten hem lekker mee-rennen naast Sandra’s fiets. Jack Russels zitten van nature al vol energie en zijn daardoor erg druk, laat staan onze Chivas. Door hem eerst lekker te laten ravotten hopen we dat hij straks in het drukkere stadsverkeer een beetje zijn gemak houdt in zijn kleine fietsmandje.
Dat blijkt achteraf ook inderdaad prima te werken. Bovendien raakt onze reis-Russel steeds meer gewend aan alle omstandigheden waaraan je als hond met twee goed-gestoorde vijftigers in een camper op weg naar de Noordkaap wordt blootgesteld.

Onze fietstocht voert ons na het park door een niet zo’n spannende woonwijk die voornamelijk bestaat uit geel gekleurd huizenblokken van vier verdiepingen hoog. Op de begane grond is hier en daar een winkel gevestigd. Dan volgt er een enorme brug. Yeeehaaa voor de e-bike. Bovenop de brug hebben we een prachtig uitzicht over een deel van de stad. Eenmaal over de brug komen we in de echte stadskern van Stockholm terecht. Moderne architectuur, vroeg 19e -eeuwse industriĆ«le panden, jachthavens en parken wisselen elkaar af. De stad is zeer ruim opgezet er is volop water en groen en de Zweedse bewoners vieren uitbundig de zomer. Het is woensdagmorgen maar langs de kades op de terrassen en in de parken is het gezellig druk. Mensen liggen in het groene gras te zonnen, zijn aan het wandelen met de hond, joggen, fietsen, volleybal, skaten, noem het maar op. De bewoners zijn relaxed lijken zich niet druk te maken en zijn over het algemeen erg vriendelijk. Als je oversteekt stoppen alle auto’s zonder uitzondering. Verder en dat geldt voor alle plaatsen in Zweden waar we tot nu toe geweest zijn, het is schoon, bijna geen vuil, nog geen papiertje. Op wat graffiti in een tunneltje en wat donker hoekjes na ziet er allemaal even goed onderhouden en verzorgd uit.
We fietsen op ons gemak langs een boulevard richting Gamla Stan. Twee sportieve oudere mannen steken het fietspad over met ieder een kano om te water te laten en een stukje te gaan varen. Het kan blijkbaar allemaal in deze stad. Sandra roept vanaf haar fiets dat ze blij is dat we deze reis hebben doorgezet. Dat maakt me zeer gelukkig want we doen dit samen. Ik geef zo nu en dan een duwtje maar het is niet mijn bedoeling alleen van het feest te genieten. We voelen ons heerlijk, genietend van elkaar het weer de sfeer en al het moois om ons heen zoemen we door deze prachtige stad.
We bezoeken het indrukwekkende stadhuis dat in 1911 gebouwd is. Het ontwerp is gebaseerd op de Renaissance stijl en er zijn acht miljoen bakstenen in verwerkt. Het jaarlijkse Nobelprijs banket wordt hier gehouden in de z.g.n. blauwe zaal. Natuurlijk bezoeken we het koninklijk paleis. We kunnen het ook niet laten af en toe een pauze te nemen in een van de mooie parken wat ook door Chivas zeer op prijs wordt gesteld.
Eenmaal terug bij onze camper zakken we moe maar voldaan in onze kampeerstoelen. Stockholm is beslist de moeite waard om nog eens terug te komen, maar dan voor een paar dagen stadsbezoek. We hebben ruim 40 km gefietst en zijn het erover eens dat we voor een bezoek aan deze stad geen beter voertuig hadden kunnen wensen dan de e-bikes. In ieder geval als lopen geen alternatief is. Je ziet zoveel meer.





Morgen reizen we verder noordwaarts langs de kust van de Botnische golf richting Sundsvall.