woensdag 22 juli 2015

Kiruna (SE) - Troms (NW)

Het is vanaf Kiruna nog ongeveer 750km naar de Noordkaap. Het is de bedoeling om vrijdag op de kaap aan te komen. We willen voldoende tijd overhouden om na ons bezoek aan de kaap de rest van Noorwegen eens flink te verkennen. Omdat de wegen in Noorwegen langs de kust door de bergen en langs de fjorden slingeren, leggen we in Noorwegen automatisch minder kilometers op een dag af dan in Zweden. 

We staan vroeg op in Kiruna. We hebben weer voldoende proviand ingeslagen, dus na een uitgebreid ontbijt slaan we vers water in, we legen de vuilwatertank, de toilettank. Pffffff vies klusje hoor dat laatste. De cassette uit de camper halen en legen is het probleem niet dat is allemaal redelijk schoon. Maar de hokjes waar je het ding moet legen en de lucht die er soms in die hokjes hangt is vooral 's ochtends vroeg een klap in je gezicht, jak, jak, jak! Maar goed dat hoort er ook bij en het is 10 minuten werk, dus niet zeuren, handschoenen aan, diep inademen, neus dicht en vooruit met de geit.

Vandaag passeren we de Noorse grens. We laten Camping Ripan in Kiruna achter ons en koersen op de E10 richting Narvik in Noorwegen. Vanaf daar rijden we via de Noorse E6 naar camping Bjornebo in Troms. 

Na ongeveer 60km op de E10 staat er een stoplicht op rood met een Zweeds bord dat we al eerder hadden gezien. Namelijk op de heenweg naar Kiruna voor de wegopbreking!



Verdomme! dus ook aan de kant richting Noorwegen zijn er wegwerkzaamheden aan de E10. Net als gisteren komt er na een minuut of twintig een autootje aanrijden met een groot bord op het dak waarop in het Zweeds “volg mij” staat. Tenminste dat denken wij. Een lange sliert verkeer vanaf de andere richting achter de volgauto. De sliert verkeer passeert ons en het autootje met het bord draait om. Het stoplicht springt op groen en het is de bedoeling dat wij het autootje nu volgen. Het traject is net zo slecht als gisteren maar gelukkig maar een paar kilometer lang en dus vele malen korter dan gisteren. Opgelucht halen we adem als de wielen van de camper weer op het asfalt staan en we hopelijk zonder wegwerkzaamheden verder richting Narvik kunnen koersen.

Het valt ons op dat hoe meer we noordelijk rijden het landschap weer langzaam is veranderd. Er zijn steeds meer bergen en veel meer rotsen en keien. De bomen zijn korter en op de bodem hebben de struiken en varens plaats gemaakt voor mos en lage bodembedekkers. Verder op de E10 en dichter bij Noorwegen zien we een paar reusachtige bergen met besneeuwde toppen opdoemen. Naarmate we de Noorse grens naderen passeren we reusachtige bergkammen met aan de voet van de bergen uitgestrekte wateren. Dit moet een Fjord zijn. De panorama's zijn adembenemend en vaak zo overweldigend groot dat de ervaring niet op beeld vast te leggen is. 




Na het passeren van de Noorse grens op de hoogvlaktes van een bergkam rijden we door een surreëel landschap. Het doet een beetje buitenaards aan. Het bestaat uit terrassen van rots met rond geslepen randen. De terrassen zijn bezaaid met ronde grotere en kleinere keien. Tussen de terrassen die op verschillende hoogtes staan ligt hier en daar een poel glashelder water. Op veel van de terrassen staan veelal donkerbruin geschilderde Noorse houten huisjes. Ik denk vakantiewoningen?

Niet veel later passeren we Narvik en een monument, als gedenkteken aan de hevige gevechten die daar tijdens de tweede wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Er schijnt zelfs nog een Engels oorlogsschip uit die tijd op de bodem van het honderden meters diepe fjord te liggen.


Vanaf hier is het nog een kleine honderd kilometer naar onze camping bij Troms. Maar zoals ik al schreef de E6 naar het noorden is smal, vol scherpe bochten, over passen en door tunnels. Een prachtige route wat het uitzicht betreft maar je moet er wel de tijd voor nemen en geconcentreerd blijven sturen. Dus het duurt even. Tegen vier uur komen we aan op de camping het is prachtig weer en de zon staat hier nog hoog aan de hemel. 
We genieten nog een paar uur van het zonnetje en als diner maak ik lekker makkelijk een hamburger op de grill voor ons klaar. 



 Morgen vertrekken we naar Alta, hierna nog een dag reizen naar de Noordkaap.